martes, 27 de marzo de 2012

CUBÀ O ESPANYOL?

    
Servando Oviés i Rodríguez
Diu el llistat de passatgers del Titànic que Mr. Servando José Florentino Oviés i Rodríguez havia nascut el dilluns, 21 de febrer de l’any 1876, fill de Ramon Oviés i Maria del Carmen Rodríguez; que, en el moment del naufragi, tenia 36 anys; que era comerciant; que havia pagat £27 14s 5d per la cabina D43 de primera classe i que havia pujat al Titànic en el port francès de Cherburg (el mateix port on van pujar els catalans).

També diu que va morir en el naufragi i que el seu cos (Nº 189) va ser rescatat pel Mackay-Bennet. En un primer moment com que el cos vestia un abric negre, uns pantalons blaus i un jersei gris amb els inicials “J.R” es va pensar que era un mariner fins que va ser identificat per J A Rodríguez de Rodríguez & Company, de la Habana. El 3 de maig, va ser enterrat al Fairview Cemetery de Halifax però uns dies després, el van exhumar i el 15 de maig el van tornar a enterrar en el cementiri catòlic “Mount Olivet”

La seva esposa, que vivia a l’Habana, va reclamar a la “White Star Line”, la companyia naviliera 75.000 dòlars per la pèrdua de la seva vida  i 2800 més per la pèrdua d’equipatge.  

A la revista asturiana La Nueva España, que va descubrir el cas de Servando en 1998, afirma que “llevaba consigo en el camarote doce cajas de algodón y puntillas, fletados a su nombre por la compañía neoyorkina Clafin H.B. & Co”

Al número 185 de la revista de la Arxidiòcesis de l’Habana hi ha un article escrit per Waldo Fernández Cuenca en relació a la petjada del Titànic a Cuba. En aquest article s’explica la història de Servando José Florentino Oviés.

Es diu que l’asturià va emigrar a Cuba quan tenia quinze anys per entrar a treballar a la fàbrica del seu oncle José Rodríguez. Allà, gracies a que era molt treballador i a un gran creixement econòmic , la petita empresa es converteix en el “Palacio de Cristal” i Servando ha de viatjar sovint a contactar amb els proveïdors.

En l’últim viatge, visita a la seva mare, que viu a Avilés,  a clients anglesos i francesos. Just és a París  quan queda subjugat per la magnificència del Titànic. S’hi embarcarà i visitarà els clients de New York.

Mai no hi va arribar.  


<><> <><>

No hay comentarios:

Publicar un comentario